Hur man stoppar hemorrhaging data på Facebook

Hur slutar läckande data på Facebook
Varje gång du öppnar en app klickar du på en länk, som ett inlägg, läser en artikel, sveper över en annons eller kopplar till någon, du genererar data.

Om du är en av 2.2-miljarderna Facebook-användare över hela världen har du förmodligen varit oroad över den senaste täckningen av Cambridge Analytica-skandalen, en historia som började när The Guardian avslöjade 50 miljoner (nu tänkt att vara 87 miljoner) användarprofiler hade hämtats och delats utan användarnas samtycke.

Även om #deletefacebook kampanj har fått fart på Twitter, det är helt enkelt inte praktiskt för de flesta av oss att radera våra konton. Det är tekniskt svårt att göra, och med tanke på att en fjärdedel av den mänskliga befolkningen ligger på plattformen finns det en obestridlig social kostnad för att vara frånvarande.

Det är inte heller möjligt att använda eller till och med att ha en Facebook-profil utan att ge upp åtminstone vissa uppgifter: Varje gång du öppnar appen klickar du på en länk, som ett inlägg, sveper över en annons eller kopplar till någon du genererar data. Denna speciella typ av data är inte något du kan kontrollera, eftersom Facebook anser att sådan data är dess egendom.

Varje tjänst har ett pris, och priset för att vara på Facebook är dina uppgifter.

Du kan dock förbli på Facebook (och andra sociala medieplattformar som den) utan blödningsdata. Om du vill hålla kontakten med de gamla skolvännerna - trots det kommer du förmodligen aldrig att se dem igen - här är vad du kan göra, steg för steg. Följande instruktioner är skräddarsydda för Facebook-inställningar på mobilen.

Din plats

Det första stället att börja är med den enhet du håller i handen. Facebook begär tillgång till din GPS-plats som standard, och om du inte läste det fina trycket när du installerade programmet (om du är den ena personen, berätta för mig var du hittar tiden) kommer den för närvarande ha tillgång.

Det innebär att när du öppnar appen vet du vart du är och om du inte har ändrat inställningen för platsdelning från "Alltid" till "Aldrig" eller "Endast under användning" kan den spåra din plats när du inte använder app också.

För att hålla dina dagliga rörelser till dig själv, gå till Inställningar på Apple iPhone eller Android, gå till platstjänster och stäng av eller välj "Aldrig" för Facebook. (InnerSelf Redaktörens anmärkning: På min telefon, en gång i inställningarna, var jag tvungen att gå till avancerade inställningar för att hitta "platsåtkomst".)

Medan du är där, kolla på andra sociala medier-appar med platsåtkomst (som Twitter och Instagram) och överväga att ändra dem till "Aldrig". (InnerSelf Redaktörens anmärkning: På min telefon, i apperna hade dessa appar automatiskt platsinställningar i behörigheter: Chrome, GasBuddy, LetGo, OfferUp, Weather. De sista fyra har god anledning att vara på, även om jag släckte dem och bara slår på dem efter behov. Jag hade redan stängt av åtkomst till plats för kameran och andra Apps.))

Kom ihåg att bilder från din telefon är GPS-märkta också, så om du tänker dela dem på Facebook, återkalla även åtkomst till GPS för din kamera.

Ditt innehåll

Nästa sak att göra är att kontrollera vem som kan se vad du postar, vem som kan se privat information som din e-postadress och telefonnummer och sedan tillämpa dessa inställningar i efterhand till allt du redan har lagt upp.

Facebook har en flik "Personliga genvägar" under Inställningar, men vi ska börja i Kontoinställningar> Sekretess.

Du kontrollerar vem som ser vad du lägger upp och vem ser folket och sidorna du följer, genom att begränsa publiken här.

Ändra "Vem kan se dina framtida inlägg" och "Vem kan se folket och sidorna du följer" till "Bara vänner".

I samma meny, om du rullar ner, ser du en inställning som heter "Vill du ha sökmotorer utanför Facebook för att länka till din profil?" Välj Nej.

När du har gjort dessa ändringar, rulla ner och begränsa publiken för tidigare inlägg. Applicera den nya inställningen på alla tidigare inlägg, även om Facebook kommer att försöka larma dig. "Det enda sättet att ångra det här är att ändra publiken för varje inlägg en i taget! Åh herre gud! Du måste ändra 1,700-inlägg över tio år. "Ignorera dina rädslor och klicka på Limit.

Gå sedan vidare till sekretessgenvägar - det här finns på navigeringsfältet under Inställningar. Välj sedan Privacy Checkup. Begränsa vem som kan se din personliga information (födelsedatum, e-postadress, telefonnummer, födelseort om du gav det) till "Only Me". (InnerSelf-redaktörens anteckning: Det tog mig ett tag att hitta det här. I Firefox finns det i hjälpavsnittet (det lilla frågetecken längst upp till höger i Facebook. Sekretesskontroll finns också där.)

Tredje part apps \

Varje gång du använder Facebook för att "logga in" på en tjänst eller ansökan ger du både Facebook och tredjepartsservice tillgång till dina uppgifter.

Facebook har lovat att undersöka och ändra detta nyligen på grund av Cambridge Analytica-skandalen, men under tiden är det bäst att inte använda Facebook för att logga in på tredje parts tjänster. Det inkluderar tyvärr Bingo Bash.

Den tredje skärmen för Privacy Checkup visar vilka appar som har tillgång till dina data för närvarande. Ta bort alla som du inte känner igen eller som inte är nödvändiga.

I sista steget kommer vi att stänga av "Facebook integration" helt och hållet. Detta är valfritt. Om du väljer att göra det, kommer det att återkalla tillåtelse för alla tidigare appar, plugins och webbplatser som har tillgång till dina data. Det kommer också att förhindra att dina vänner skördar dina data för sina appar.

I det här fallet behöver du inte ta bort enskilda appar eftersom de alla kommer att försvinna.

Stänger av Facebook-integrationen

Om du vill vara så säker som möjligt att vara på Facebook kan du helt och hållet återkalla tredje parts åtkomst till ditt innehåll. Det innebär att du stänger av alla appar, plugins och webbplatser.

Om du tar detta steg kommer Facebook inte att kunna få information om din användning av appar utanför Facebook och apps kan inte få din Facebook-data.

Om du är ett företag är det inte en bra idé eftersom du behöver det för att annonsera och testa apps. Detta är för personliga sidor.

Det kan göra livet lite svårare för dig, eftersom ditt nästa köp från Farfetch kräver att du skapar ditt eget konto istället för att bara skörda din profil. Ditt Klout-poäng kan falla eftersom det inte kan se Facebook och det kan känna sig hemskt.

Kom ihåg att denna inställning endast gäller de data du skickar och ger dig själv. De signaler du genererar använder Facebook (vad du vill, klicka på, läsa) kommer fortfarande att vara tillhörande Facebook och kommer att användas för att skräddarsy reklam.

För att stänga av Facebook-integration, gå till Inställningar och sedan Apps. Välj Apps, webbplatser och spel.

Facebook kommer att varna dig om alla Farmville-uppdateringar som du kommer att sakna och hur du kommer svårt att logga in på The Guardian utan Facebook. Ignorera detta och välj "Stäng av".

AvlyssningenBra gjort. Dina uppgifter är nu lika säkra som möjligt på Facebook. Kom ihåg dock att allt du gör på plattformen fortfarande genererar data.

Om författaren

Belinda Barnet, universitetslektor i media och kommunikation, Swinburne University of Technology

Den här artikeln publicerades ursprungligen den Avlyssningen. Läs ursprungliga artikeln.

Böcker av denna författare

{amazonWS: searchindex = Böcker; nyckelord = Belinda Barnet; maxresultat = 2}

enafarzh-CNzh-TWnltlfifrdehiiditjakomsnofaptruessvtrvi

följ InnerSelf på

facebook-icontwitter-iconrss-icon

Få det senaste via e-post

{Emailcloak = off}